пʼятниця, 19 червня 2015 р.

Чим корисний овес | Здоров'я на кожен день

      Овес - дуже популярне злакова рослина. Його корисні властивості відомі давно, використовуються в офіційній і народній медицині. Це унікальний продукт харчування, чудове дієтичне і загальнозміцнюючий средство.Чем корисний овес? Його корисні властивості обумовлені вмістом у ньому речовин, що впливають на стан організма.Вітамін В3 впливає на обмін речовин, його недолік викликає занепад сил, млявість, оніміння кінцівок. Кремній є структурним елементом сполучних тканин, його відсутність може стати причиною атеросклерозу, зниження імунітету, погіршення стану стінок кровоносних судин. Калій регулює кислотно-лужний баланс крові, покращує роботу серця, регулює вуглеводний обмін, регулює функцію нервових тканин, благотворно впливає на підшлункову железу.Фосфор бере участь в енергообміну, покращує роботу нирок, серця, позитивно впливає на стан м'язів і підвищує розумову діяльність. Магній дуже потрібен людям похилого віку для поліпшення вуглеводного обміну, регулювання функції нервової тканини, нормальної роботи підшлункової желези.В народній медицині овес використовують При безсонні, нервових розладах, депресії у вигляді відварів і настоевПрі необхідність нормалізації кров'яного давленіяДля позбавлення від набряків і при сечокам'яній болезніПрі захворюваннях шлунково кишкового трактаДля нормалізації функції печінки, для очищення від шлаків і токсіновДля відновлення діяльності нервової системи Для приготування косметичних скрабів і масок для обличчя і тіла Для позбавлення від зайвих кілограмів Ще за часів Гіппократа овес славився як злак, який дає «силу Геркулеса» і використовувався в харчуванні воїнів. У тибетській медицині овес застосовували як загальнозміцнюючий засіб, при лікуванні туберкульозу, легеневих захворювань. Також овес широко використовується в гомеопатії. Для застосування вівса в лікувальних цілях стебла рослини збирають перед початком цвітіння, сушать і використовують для приготування відварів, настоїв спиртових настоянок. Водний відвар зелених частин рослини використовують зовнішньо для промивання при лікуванні золотухи, при лишаях, екземі, фурункулах та інших шкірних захворюваннях. Відвар вівса п'ють при захворюваннях печінки, жовчнокам'яної хвороби, ревматизмі, алергії - це допомагає зменшити свербіж, поліпшити загальне самопочуття. Відвар вівса або соломи допоможе знизити жар, має сечогінну і вітрогінну дію при водянці, хворобах нирок. Спиртова настоянка зелені вівса застосовується для підняття тонусу при млявості, перевтомі, відсутності апетиту, безсоння. Відвари вівса використовують для зміцнення серцевого м'яза після інфаркту міокарда, при цукровому діабеті, тромбофлебіті. Він має здатність підвищувати імунітет. При подагрі, ревматизмі потрібно пити по 3 склянки відвару вівса в день (столова ложка сушеної трави на 0,5 літра окропу), при безсонні - ще один стакан відвару перед сном. При гепатиті півлітрову банку неочищених зерен вівса залити 4 літрами холодної води. Поставити на вогонь, довести до кипіння, дати охолонути, профільтрувати. Зберігати в холодильнику. Приймати 4 рази на день по 1 чашці до їжі разом з 1 чайною ложкою меду в підігрітому вигляді. При астмі застосовують таку лікувальну суміш: потрібно взяти 1 кілограм зерен вівса крупного помелу, 100 грам соку алое, 100 грам хорошого коньяку. Зерна вівса залити 2 літрами води, поставити на вогонь, довести до кипіння, прокип'ятити, після того як охолоне, процідити. У відвар додати сік алое і коньяк. Зберігати в холодильнику. Приймати по 2 столових ложки ліки після їжі 3 рази на день. Курс лікування 2 місяці. Овес - гарне проносний засіб. Потрібно взяти 1 склянку зерен вівса, залити 1 літром води, залишити на 12 годин. Приготувати кисіль і пити 2-3 рази на добу. Для того, щоб посилити проносний ефект можна в настій додати листя чорної смородини. При запорах у дітей вранці на сніданок потрібно їсти кашу з овяной креупи або геркулесу. При хронічних запальних процесах шлунково-кишкового тракту вівсяні пластівці і толокно призначають для щоденного застосування. Чим корисний овес: володіє пом'якшуючими, заспокійливими і антиоксидантними властивостями, сприятливими для стінок кішечніка.Овес використовують для схуднення. Овес - дієтичний продукт, який при помірному споживанні здатний допомогти знизити вагу. Зерна вівса містять поліфеноли, беруть активну участь у ліпідному обміні, сприяють підвищенню обміну речовин. Крім того, вівсяна каша здатна знизити апетит.

Немає коментарів:

Дописати коментар