пʼятниця, 19 червня 2015 р.
Агар-агар: користь і шкода
Багато хто з нас часто звертають увагу на склад продукту і, виявляючи в списку агар-агар, задаються питанням, що ж це таке. Агар-агар являє собою желирующий компонент, отриманий з бурих і червоних морських водоростей. Як виробляють? Проводять його наступним чином: водорості, які ростуть в Білому і Чорному морі, а також в тихоокеанському регіоні, миють, ретельно очищають, обробляють водою і лугом, отримують екстракт і фільтрують. Потім якийсь час чекають затвердіння, далі його пресують, сушать і подрібнюють. Порошок є загусником натурального рослинного походження, аналогічним желатину. На упаковках його часто позначають як Е406. Користь Ми звикли, що речовини з маркуванням Е марні і навіть небезпечні. Однак агар-агар числиться в списку приємних винятків. Цей компонент багатий вітамінами, полісахаридами, мінеральними солями, агарози, агаропектіном, глюкуроновою і піровиноградної кислотами. При цьому організм не засвоює агар-агар, а калорій в ньому зовсім немає. Головне достоїнство продукту - пребиотические властивості. У нашому кишечнику міститься безліч мікроорганізмів, що допомагають переробляти їжу. Агар-агар живить їх і сприяє їх розмноженню. В процесі травлення він перетворюється на вітаміни і амінокислоти, необхідні людині. Помічені наступні дії агар-агару на організм: нормалізація рівня глюкози в крові; стимуляція перистальтики за рахунок розбухання, м'який проносний ефект без звикання і вимивання мінералів; насичення макро- і мікроелементами, фолатами; зниження кількості холестерину і тригліцеридів у крові; зниження підвищеної кислотності шлункового соку; детоксикація, виведення шлаків і солей важких металів. Грубе волокно в агар-агар надовго зберігає відчуття ситості і наповненості шлунка, що позитивно впливає на вагу, оскільки кількість споживаної їжі зменшується. При розчиненні його в шлунку утворюється особливий гель, який у собі частину жирів і вуглеводів і, відповідно, знижує рівень холестеролу і число калорій. Тому агар-агар часто використовується в рамках різних програм для схуднення. Це традиційний продукт японської кухні, оскільки в цій країні давно відомі його чудодійні властивості. Зокрема, компонент додають в чай, широко застосовують у гомеопатії і народній медицині. Також агар-агар допомагає зміцнити волосся, повернути шкірі здоровий вигляд, попереджає варикозну хворобу вен, знімає свербіж і біль від ударів, загоює рани. Всі знають, що водорості багаті йодом, і в агар-агар його досить велика кількість. При дефіциті йоду і неправильному функціонуванні щитовидної залози порошок продукту додають у салати та інші страви. Варто відзначити, що гіпофункція щитовидної залози веде до зниження метаболізму і накопичення жирових запасів. У яких продуктах можна зустріти агар-агар? У першу чергу він використовується в кондитерській справі і кулінарії і є складовою частиною желе, суфле, мармеладу, цукерок «пташине молоко», джемів, морозива і зефіру. Крім цього, його додають в холодці, холодець і холодець. Шкода Наостанок потрібно сказати кілька слів про шкоду надмірного вживання продукту. Перевищення дози агар-агару (більше 4 г на добу) можуть викликати сильну діарею, порушити мікрофлору кишечника і надалі спровокувати деякі інфекційні захворювання. Будьте здорові!
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар