пʼятниця, 19 червня 2015 р.

нирково-кам'яній хворобі і правильна дієта | Дієта | Портал вашого здоров'я ZdravoE

  Надмірна кількість солей в сечі вимагає внесення змін у звичну дієту. Правильна дієта при сечокам'яній хворобі поліпшить самопочуття і полегшить перебіг хвороби. Дієта при нирково-кам'яної хвороби. Основні правила харчування при солях в сечі Надлишковий вміст солей в сечі, що веде до їхнього випадання в осад і кристалізації, ведуча передумова до формування каменів у нирках. Поява кристалів солей в сечі, як правило, поєднується зі зрушенням кислотно-лужної рівноваги сечі: кисла реакція сечі сприяє випаданню уратів, лужна фосфатів. Зниження концентрації уратів і фосфатів в сечі досягається шляхом збільшення діурезу вживання підвищеної кількості рідини (до 2-2,5 л на добу), а також обмеженням солі (до 8-10 г в добу), яка сприяє затримці рідини в організмі. В якості додаткового джерела вітамінів (А, D, групи В та ін.) Дієти при солях в сечі збагачується дріжджами, риб'ячим жиром, вершковим маслом, хлібом з висівками. З метою нормалізації кислотно-лужного балансу сечі рекомендовано вживання спеціальних лікувальних мінеральних вод. Дієта при сечокам'яній хворобі направлено на попередження утворення каменів і будується з урахуванням хімічного складу каменів і реакції сечі. Осадження і кристалізація сечової кислоти та її солей в сечі (уратурія, або сечокислий діатез) можуть вести до утворення уратних каменів у нирках. Дієта при уратів в сечі передбачає обмеження введення з їжею пуринових підстав, зменшення концентрації сечі шляхом збільшення діурезу та ощелачіваніе сечі за рахунок вживання відповідних продуктів. Фосфатурія характеризується схильністю до випадання з сечі в осад нерозчинних кальцієвих солей фосфорної кислоти, з яких в нирках можуть утворюватися камені (фосфати). При фосфатах в сечі відзначають зміну реакції сечі на лужну та надмірне виведення з сечею кальцію. Дієта при фосфатах спрямована на зміну реакції сечі в кислий бік, зниження виведення нирками солей кальцію і зменшення їх концентрації в сечі, зниження збудливості нервової системи і гальмування шлункової секреції. Дієта № 6. Сечокам'яна хвороба з відходженням каменів-уратів При надмірному вмісті в сечі уратів (при сечокислий діатез), сечокам'яній хворобі з відходженням уратних каменів, а також при подагрі пацієнтам рекомендована дієта №6 по М. І. Певзнером Основна мета дієти при уратів це нормалізація пуринового обміну. Тому з раціону слід виключити продукти тваринного і рослинного походження, багаті пуриновими сполуками: печінка, нирки, мозок, м'ясні та рибні бульйони, юшку рибну, ковбасу ліверну, паштети, шпроти, кільку, сардини, щавель, шпинат, редис, гриби, бобові. Такі продукти як варене м'ясо і риба, ковбаса, прянощі, кава, какао, шоколад, міцний чай можуть бути включені в дієту хворого з обмеженнями. Основою дієти при уратів, уратурія і подагрі є продукти з низьким вмістом пуринів: молоко, молочні продукти, хліб, борошняні та круп'яні вироби, цукор. Пацієнти також можуть вживати мед, варення, овочі (крім бобових, щавлю, шпинату, редиски, спаржі), ягоди (крім малини і брусниці), фрукти. Таким чином, рекомендується переважно молочно-рослинна дієта з вживанням м'яса і риби у відварному вигляді 2-3 рази на тиждень. Для зниження концентрації уратів в сечі збільшують прийом рідини (за відсутності протипоказань з боку серцево-судинної системи), в тому числі, за рахунок молока, фруктово-ягідних і овочевих сирих соків, компотів, киселів. При цьому споживання кухонної солі обмежують до 8 г в добу. Дієта при уратів і подагрі передбачає прийом їжі чотири рази на добу. Щодоби пацієнту потрібно: білка 70-100 г, жирів 90-120 г, вуглеводів 400-450 г. Енергетична цінність добового раціону повинна скласти 2800-3400 ккал. Дієта № 14: Сечокам'яна хвороба (фосфатурия) При наявності в сечі нерозчинних солей фосфатів (солей фосфорної кислоти - фосфатурії) рекомендований дієтичний стіл №14 по М. І. Певзнером. Дієта при фосфатах призначена для створення в організмі умов, що перешкоджають утворенню фосфорно-кальцієвих солей і прискорення їх виведення з організму. Фосфатні солі випадають в осад тільки в лужному середовищі, тому рекомендовано введення в їжу продуктів, що змінюють реакцію сечі в кислу сторону: м'яса, риби, макаронних виробів та крупи. Дієта при фосфатах в сечі передбачає обмеження овочів, картоплі, фруктів, ягід, а також продуктів, ощелачивающих сечу. Крім того, раціоні слід різко зменшити якість продуктів, багатих кальцієм: молока, молочнокислих продуктів, яєць, картоплі, зелені. При фосфатурії і фосфатних каменях у нирках рекомендовано обмежене споживання продуктів, що стимулюють вироблення шлункового соку (м'ясних бульйонів, смажених страв, копченостей, прянощів, солінь і т. Д.), А також збуджують нервову систему (алкоголю, кави, міцного чаю). Збільшенню сечовиділення і виведенню з сечею легкорозчинних солей фосфатів сприяє вживання підвищеної кількості рідини (з урахуванням стану серцево-судинної системи). Режим харчування при фосфатах в сечі; вміст білка, жирів і вуглеводів в раціоні, а також його сумарна калорійність знаходяться в межах норми. * У 1920-і роки радянський терапевт, засновник наукової дієтотерапії Михайло Певзнер розробив систему лікувального харчування, широко застосовувану до сьогоднішнього дня. Дана система передбачає номерне позначення дієт і описує особливості харчування при різних захворюваннях.

Немає коментарів:

Дописати коментар