четвер, 18 червня 2015 р.
Харчування після видалення жовчного міхура, дієта, меню, життя | Рецепти здоров'я
Жовч необхідна для багатьох травних процесів. Вона постійно виробляється печінкою, після чого накопичується в жовчному міхурі, а під час прийому їжі направляється в дванадцятипалу кишку. Елементи жовчі необхідні для розщеплення жирної їжі, також вони покращують всмоктування білків і вуглеводів. При деяких патологіях виникає необхідність видалити жовчний міхур, таку операцію називають холецистектомії. Природно, що подібне втручання в організм порушує природні процеси травлення, тому пацієнтам необхідно налагодити особливе харчування після видалення жовчного міхура. Коли роблять холецистектомію? При жовчнокам'яної хвороби жовч густіє. Її елементи починають спресовуватися в камені. Маленькі не несуть загрози для організму, але збільшуючись у розмірах, вони починають перекривати жовчовивідні протоки, що призводить до скупчення жовчі і загрозу розриву органу. Видалення каменів з жовчного міхура за допомогою спеціальних ліків, що розчиняють тверді утворення в таких випадках неможливо. Частково розчинені камені починають забивати жовчовивідні протоки. Іноді при гострому холециститі (запаленні жовчного міхура) в органі накопичується жовч у великих кількостях, в той же час його стінки стоншуються від запалення і постійного розтягування, а жовчовивідні протоки звужуються. Жовч починає накопичуватися. Виникає загроза розриву жовчного міхура, якщо не втрутитися він лопається, і жовч витікає в черевну порожнину. Післяопераційний харчування яка операція - важкий удар для організму. Холецистектомія ж повністю розбалансує травлення. Тому важливо організувати оптимальне харчування після видалення жовчного міхура відразу після операції, а так само обмежити фізичні навантаження. У перші два післяопераційних години категорично не можна рухатися і вживати будь-яку їжу або напої, включаючи воду. Тільки після закінчення цього терміну можна зволожити губи або ротову порожнину, змастивши їх мокрим тампоном. Після закінчення 5-6 годин можна прополоскати ротову порожнину трав'яним відваром. Цю процедуру варто продовжувати перші три дні відновного періоду. Сідати на ліжку рекомендується не раніше, ніж через 12 годин після закінчення хірургічного втручання. Через добу пацієнту дозволено пити воду або шипшиновий відвар, протягом наступних 24 годин дозволено вживання тільки одного літра рідини. В цей же час можна починати вставати і трохи ходити, але не варто відходити далеко від ліжка, щоб не перевтомлюватися. На третій день дієта при видаленні жовчного міхура пом'якшується. Можна випити компот, кисіль без цукру або знежирений кефір. Пити потрібно невеликими порціями по півсклянки за один прийом, максимум 1,5 літра на добу. Більш живильну і складну їжу можна вживати тільки на 4-5 післяопераційний день. Меню можна урізноманітнити фруктовими натуральними соками, желе або картопляним пюре. На п'ятий день можна поласувати скромною порцією твердої їжі, і з'їсти 100 грам домашніх сухариків або черствого хліба. Приблизно через тиждень дозволено їсти будь-яку дієтичну їжу, відварну або приготовану на пару в протертому стані. Дієта після видалення жовчного міхура виключає жирну, гостру, пряну, солону і сильно солодку їжу. Їсти потрібно часто і дрібними порціями. На десятий день можна їсти не перетерту їжу, але інші вимоги до режиму харчування залишаються. Не варто думати, що меню після видалення жовчного міхура стає одноманітним і несмачним. Добре приготовані відварне м'ясо або риба, приготовані на пару омлет, котлети або фрикадельки, супи без м'яса, молочнокислі та овочеві страви можуть порадувати і вимогливого гурмана. Що є і як жити далі? Жовч бере участь у багатьох травних процесах. Після холецистектомії в організму зникає можливість брати її в необхідних кількостях при вживанні їжі. Тому процеси перетравлення ускладнюються, збільшується навантаження на інші органи, в тому числі на підшлункову залозу. Пацієнтам після холецистектомії потрібно полегшити роботу своєї травній системі. Але це не означає, що життя після видалення жовчного міхура закінчена. Досить просто правильно харчуватися. Доведеться відмовитися від наваристих м'ясних і овочевих бульйонів при приготуванні супів, але можна використовувати легкі відвари з цих продуктів, додавши в них крупи. В якості гарнірів до других страв краще використовувати каші або овочеві пюре, а як основний інгредієнт використовувати відварну яловичину або курятину. Мінімум раз на тиждень потрібно їсти рибу, а це роздолля для любителів морепродуктів. Звичну яєчню на сніданок можна замінити відварною яйцем або приготованим на пару омлетом. Але краще під час першого прийому їжі з'їсти знежиреного сиру або приготовані з нього страви: запіканки, пудинги або десерти. Організму потрібно багато жирів для нормальної життєдіяльності, але після видалення жовчного міхура не можна їсти жирні м'ясні продукти. Їх можна замінити рослинними оліями. Фрукти, овочі, каші легко засвоюються, а, значить, зможуть успішно урізноманітнити харчування після холецистектомії. Ласуни можуть поласувати скромними порціями варення, мармеладу або желе. Проте доведеться відмовитися від спецій, овочів з яскравим гострим смаком, наприклад, часник, цибуля, хрін або редька, всі ці харчові інгредієнти дратують шлунково-кишковий тракт. Жирне м'ясо і риба, а також присмачені кремом тістечка і торти, солодкі і газовані напої, шоколадні цукерки перевантажують підшлункову залозу, а вона після холецистектомії особливо вразлива. Правильне харчування після видалення жовчного міхура дозволить вести повноцінне життя до глибокої старості. Але завжди вибирати пацієнтові, здорова і довге життя з невеликими обмеженнями або потурання своїм слабкостям і постійні проблеми з травленням. Головна сторінка
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар