четвер, 18 червня 2015 р.
Сальмонельоз у дітей і дорослих
Сальмонельоз це гостре інфекційне захворювання кишкової групи. Збудником є ??грамнегативні палички Сальмонели, які дуже часто зустрічаються у тварин. Найчастіше носіями сальмонел є птахи, в тому числі і домашні. Основний шлях передачі фекально оральний. Таким чином, захворювання поширюється при вживанні в їжу продуктів, засіяних паличкою. У випадку з м'ясом не має значення - чи було забите тварина інфіковано за життя, або контамінація мала місце при обробленні туші. Паличка Сальмонели надзвичайно стійка до впливів зовнішнього середовища. У заражених продукту вона може перебувати до року, практично не змінюючи їх смакових якостей. Часто при наявності сальмонельозу в курячих яйцях бактерія здатна проникати крізь шкаралупу в жовток і перебувати там тривалий час. Термічна обробка є найважливішим чинником боротьби з сальмонелою. Однак слід пам'ятати, що ключовим фактором є тривалість, так як паличка витримує нагрівання протягом тривалого періоду часу. Сальмонельоз симптоми, лікування Сальмонельоз є харчовоїтоксикоінфекцію, зараження якої відбувається при вживанні інфікованих продуктів і води. Відомий також фекально-пиловий спосіб поширення. Втім, він грає дуже невелику роль у поширенні захворювання. Ознаки сальмонельозу характерні для харчового отруєння. Спостерігається розлад травлення, рідкий стілець, блювота, болі в області живота і бурчання. Підвищується температура тіла, спостерігаються симптоми загальної інтоксикації, такі як озноб і м'язові спазми. Однією з ознак сальмонельозу у дорослих і дітей є яскраво виражена дегідратація організму. Паличка сальмонели проявляє патогенну активність в тонкому відділі кишечника і дванадцятипалій кишці. Вона впроваджується в підслизовий шар, що викликає запальний процес. При руйнуванні бактерії, виділяється полісахаридних комплекс, який і зумовлює загальну інтоксикацію і сенсибілізацію. У 5 випадку зі ста можливе проникнення токсину в кров і розвиток сепсису. Патогенез сальмонельозу, симптоми якого спочатку подібні, може протікати в декількох формах. Гастроентеріческіе сальмонельоз Найбільш часто зустрічається форма хвороби. Характеризується блювотою, проносом, виникаючими через кілька годин після зараження. Калові маси мають слизовий характер без слідів крові. Можливо зелене забарвлення і смердючий запах. Швидко розвивається загальна інтоксикація з ознобом і м'язовими болями. Виникають болі в області живота. Шкірні покриви бліднуть, іноді спостерігається ціаноз. Розвивається дегідратація і гостра втрата електролітів. При такому перебігу сальмонельозу у дітей можливий розвиток судом. Мова обкладений білим нальотом. Поступово знижується діурез і можливий зсув показників крові. Гастроентероколітіческом сальмонельоз В цілому картина схожа з вищеописаним варіантом стій лише різницею, що до третього дня стілець стає мізерним, в ньому з'являється кров і з'являються болючі тенезми. Перебіг захворювання схоже на дизентерію, що ускладнює діагностику. Гастрітіческій сальмонельоз Характеризується болями в епігастрії і практично повною відсутністю діареї. Патологічний стан триває недовго і характеризується успішним результатом. Тіфоподобний сальмонельоз При такому перебігу хвороби симптоматика наростає протягом 10 14 днів. Присутній головний біль і висип. Постановка точного діагнозу утруднена через схожість симптомів з черевним тифом. Септичний сальмонельоз Характеризується швидким розвитком сепсису через попадання в кров паличок сальмонельозу, наслідки якого досить несприятливі. Ця форма важко піддається лікуванню. При сприятливому прогнозі зовнішні ознаки сальмонельозу у дітей і дорослих проходять через десять днів. Носійство сальмонел продовжується ще місяць, хоча описані випадки безсимптомного транзиторного носійства протягом півроку. Діагностика відбувається мікробіологічно, шляхом висівання калових мас та іншого патологічного матеріалу на збагачені або диференційно-діагностичні середовища. Сальмонельоз: лікування У більшій частині випадків специфічне лікування сальмонельозу у дорослих не потрібно. Необхідно лише заповнювати дефіцит рідини і електролітів. Найчастіше це відбувається за допомогою лікарських препаратів типу «Регідрон». При загрозливому зневодненні III і IV ступеня, а також при лікуванні сальмонельозу у дітей показано струйное, а потім краплинне вливання плазмозамінних розчинів. Можливе призначення антибіотиків групи фторхінолонів. Обов'язково показані ентеросорбенти і ферментні препарати. Важливим фактором для цілковитого одужання є дотримання дієти при сальмонельозі. Рекомендується виключити грубу їжу багату клітковиною, алкоголь, смажене і пікантне. У гострий період рекомендується дотримуватися столу №4, а по одужанню можна переходити на стіл №13. Сальмонельоз: симптоми у дітей Найбільш схильні до цього захворювання діти до року і старі з ослабленим імунітетом. Найбільш важкими випадками вважаються внутрішньолікарняні спалахи сальмонельозу, лікування яких ускладнюється наявністю резистентності у збудника до багатьох антибіотиків. Паличка сальмонели взагалі характеризується високою вірулентністю. При виникненні підозри на сальмонелу в дитячих відділеннях лікарень, оголошується карантин. Якщо випадки захворювання поодинокі, що дітей (разом з матір'ю при необхідності) переводять в інфекційну палату. При наявності великої кількості хворих все відділення закривається, припиняється прийом нових хворих, а в штат лікарів включається лікар-інфекціоніст. Сальмонельоз: профілактика Як лікувати сальмонельоз на дому знають багато, але що робити, щоб не захворіти? Які продукти харчування з найбільшою часткою ймовірності схильні обсеменению сальмонельозом, як передається це захворювання і що зробити, якщо є сумніви в якості їжі? Найголовніше при боротьбі з цим захворюванням це термічна обробка продуктів харчування. При температурі 700С паличка сальмонели здатні жити до 15 хвилин. Кип'ятіння в молочній середовищі вона витримує протягом 4 хвилин. Висока вірулентність дозволяє їй виробляти стійкість до найбільш поширених дезінфектантів і антисептиків. Необхідно пам'ятати, що в кисломолочної продукції сальмонела може перебувати більше місяця, а в сирах взагалі до року. Засолка сприяє загибелі інфекції тільки при концентрації солі понад 18%. Замороження ж, навпаки, сприяє збереженню сальмонел в м'ясі на термін до півроку. Отже, заходи профілактики: Продукти тваринного походження необхідно зберігати окремо від інших. Бажано відразу класти і в морозильник. Яйця потрібно ретельно мити перед вживанням. В силу природних причин сальмонела не може проникнути всередину яйця приблизно 20 днів, потім шкаралупа стає проникною для неї. Тому необхідно ретельно стежити за термінами придатності яєць, які не проходять термічну обробку при виготовленні майонезу, кремів для випічки, соусів і так далі. Готовий свіжий майонез необхідно вжити в їжу протягом 2 годин. У холодильнику він зберігається щільно закритим не більше доби. Страви з курей готуйте на окремій дошці і ретельно мийте руки після цього, не торкаючись до інших продуктів. Купуйте продукти тільки в сертифікованих точках збуту, де вони гарантовано проходять санітарну перевірку. Не перекушуйте готовою їжею в сумнівних закладах. Не дозволяйте їсти їжу, в якій можуть бути сирі яйця дітям. Є одна невелика хитрість, яка дозволяє готувати і вживати в їжу без побоювання страви, що містять сирі яйця. Сальмонела абсолютно не переносить алкоголю. Тому додавайте його потроху в ті страви, які готуєте. Наприклад, це актуально для солодких кремів для випічки, десертів, лікерів, майонезу. При виявленні у себе або своїх близьких симптомів сальмонельозу обов'язково зверніться до лікаря!
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар