пʼятниця, 19 червня 2015 р.

Лопух в народній медицині (частина 1) - заготівля, рецепти | Здоров'я, молодість, краса

Лопух в народній медицині отримав дуже широке застосування. Відвари, настої, мазі і настоянки з листя і коріння лопуха застосовуються для лікування великої кількості захворювань. Для отримання хороших, дійсно цілющих препаратів, дуже важливо правильно заготовити сировину. Лопух в народній медицині заготівля: Листя лопуха містять дубильні речовини, ефірні масла, аскорбінову кислоту, слиз, каротин. Найбільш високий вміст корисних речовин міститься ранньою весною, в молодому листі. Крім того, саме молоде листя лопуха, володіють антибактеріальними властивостями. Для заготівлі беруть листя не більше 10-15 сантиметрів завдовжки, з рослини другого року життя. Період заготовки триває до того моменту, поки не почне рости квітконосний стебло. Збирати листя найкраще вранці (з 7 до 10 годин) або ввечері, так як вдень кількість поживних речовин в рослині знижується. Причому, в рослинах ростуть по берегах водойм, набагато більше дубильних речовин, і вони найбільш придатні для леченія.Можно заготовлювати молоде листя лопуха, у рослин без квіткового стебла, і влітку з липня по серпень, але лікувальні властивості у них будуть нижчими. Сушать листя під склом, як для гербарію. Зберігають загорнутими в чистий папір. Коріння лопуха найкраще заготовлювати пізньої осені. У цей час у них накопичується максимальна кількість поживних речовин. Восени стебло з квітами лопуха засихає, а поруч з ним з'являються молоді листя лопуха першого року життя, його коріння і потрібно викопувати. Копати коріння найкраще в суху погоду, вранці (з 7 до 10 годин) або ввечері. Коріння очистити від землі, відрізати верхню (надземну) частину, у пустотілих коренів зрізати середину до щільної внутрішньої тканини. Гарненько відмити коріння від землі чистою водою. І розкласти на чистої тканини для підсушування. Обробити коріння потрібно обов'язково в день заготовки. Різати їх на дрібні шматки не слід, це значно зменшить їх цілющу силу. Коріння нанизують на нитку і сушать над джерелом тепла піччю або електроплитою. Сушіння вважається закінченим, коли коріння ламаються з тріском. Зберігають їх у скляних банках закритих поліетиленовими кришками, в сухому і темному місці. Лопух в народній медицині рецепти Загальнозміцнююче і тонізуючий засіб. Настоянка лопуха. Свіже листя лопуха промити чистою водою і обсушити, розклавши на тканині. Пропустити їх через м'ясорубку і віджати сік через марлю, складену в три шари. Отриманий сік змішати з медом і медичним спиртом або горілкою: 500 грам соку, 500 грам меду (краще липового), 100 грам горілки або спирту. Після розчинення меду настоянка готова до застосування. Настоянку п'ють за 30 хвилин до їжі, по столовій ложці, три рази на день. Зберігають настойку в холодильнику, в скляних пляшках з загвинчується пробкою. Настоянка зберігає лікувальні властивості, при зберіганні в холодильнику, до 2 років. Для лікування пролежнів, виразок, опіків, гнійних ран: Свіже листя добре промити холодною кип'яченою водою і обсушити, розклавши на тканину. Пропустити через м'ясорубку і віджати сік (як у попередньому рецепті). Отриманим соком промивають рани. Продовження в наступній статті.

Немає коментарів:

Дописати коментар